De afschaffing van de visumplicht tussen Suriname en Bolivia is een van de documenten die getelend is geworden op het Presidentieel Paleis met het bezoek van de Boliviaanse president Evo Morales. President Desiré Bouterse heeft samen met zijn Boliviaanse ambtgenoot enkele overeenkomsten getekend. 

President Bouterse zei na het tekenen van de documenten dat beide landen gaan kijken op welke gebieden de samenwerking verder kan worden versterkt. Tijdens de bilaterale gesprekken is er onder meer van gedachten gewisseld over de technische samenwerking. In dit kader zullen er missies in beide landen plaatsvinden. Een andere belangrijk onderwerp tijdens de gesprekken was het milieu vraagstuk. Suriname is het meeste beboste land van de wereld met een dekking van 94,6%. Aan de wereld is gezegd dat tot maximaal 93% van het bos wordt gereserveerd in het kader van de milieuontwikkelingen. Volgens president Bouterse is het nu de tijd om te kijken naar de mogelijkheden voor financiering hiervan.

President Morales toonde zijn erkentelijkheid voor de warme wijze waarop hij en zijn delegatie door Suriname zijn verwelkomd. Het is een bijzonder moment omdat dit het eerste officieel bezoek van de president van Bolivia is aan Suriname. Deze band moet volgens president Morales worden gekoesterd. De stappen die beide landen maken lijken kleine stappen, maar in de toekomst zal duidelijk blijken van welke grote waarde deze beslissingen zijn geweest. Voor het Boliviaanse staatshoofd is de afschaffing van visa tussen de beide landen belangrijk. Ook is overeengekomen te investeren in de agrarische sector en is er gesproken over mijnbouw, water en land die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de bevolking.

President Bouterse heeft zijn Boliviaanse ambtgenoot s op het Presidentieel Paleis ontvangen. Morales is rond elf uur ‘s nachts op 9 juli gearriveerd op de Johan Adolf Pengel luchthaven en werd verwelkomd door een regeringsdelegatie. De delegatie stond onder leiding van de vicepresident Michael Ashwin Adhin, die de president van de Republiek, vertegenwoordigde. Na de formele handelingen vertrok president Morales met gevolg richting Rusland.

Foto: LPM

Comentar

Comentar