spot_img
spot_img

Suriname dreigt deel exportmarkt groente en fruit EU te verliezen

Atualizado há

- Publicidade -

Suriname dreigt een deel van haar exportmarkt voor groente en fruit naar de Europese Unie kwijt te raken. Reden hiertoe is het aantreffen van schadelijke organismen in de groenten en fruit zendingen. Vanuit Suriname is op onverantwoorde wijze omgegaan met de verpakking en verzending van producten, waarbij het insect de Trips Palmi ‘in sopropo en boulanger zijn ontdekt. Per 01 september van dit jaar zijn de fytosanitaire eisen verscherpt door de EU voor groenten en fruit.

Vanwege deze verscherpte Europese wetgeving lopen exporteurs, die niet voldoen aan de nieuwe regels, het risico dat hun landbouwproducten bij aankomst op de havens worden vernietigd. Wil Suriname uitsluiting van export voorkomen, dan moet zo spoedig mogelijk de nodige maatregelen worden getroffen. Vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuring, wordt het interceptie- probleem reeds lange tijd aangepakt. Dit zal nu moeten worden geïntensiveerd.

In oktober dit jaar komt er vanuit de EU een afvaardiging om het systeem van de officiële controles voor de export van groenten en fruit te evalueren. LVV krijgt in aanloop daarvan de ondersteuning van de COLEACP. Het COLEACP is een non-profit organisatie die duurzame en inclusieve handel van groenten en fruit bevordert tussen Afrikaanse, Caribische en Grote Oceaan landen (ACP) enerzijds en landen uit de Europese Unie anderzijds. Eveneens ondersteunt het de handel op lokale markten van de ACP-landen. Van 22 juli tot en met 26 juli komt een delegatie naar Suriname, om een actieplan voor te bereiden. Daarnaast zal de COLEACP het ministerie LVV helpen met het dossier over sopropo, zodat het kan worden verstuurd naar de EU voor een risico beoordeling. Aan de hand van de beoordeling kan vrijstelling worden verkregen van de nieuwe EU-regel.

- Publicidade -

Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) eist een nationale opstelling tussen overheid, producenten en exporteurs als het gaat om het veilig stellen van de export van fruit en groenten naar de Europese Unie (EU). Op maandag zijn verschillende vertegenwoordigers van de agrarische sector op het ministerie bijeen gekomen om van gedachten te wisselen over de te nemen stappen in deze kwestie.

Foto: NII

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: