Suriname heeft  USD 100.000 als noodhulp beschikbaar gesteld ten behoeve van onze getroffen broeders en zusters op de Bahama’s. Dit in verband met de tragische gevolgen van de orkaan ‘Dorian’ op de Bahama’s.

PUBLICIDADE

De regering zal verder via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een lading van 10 (tien) containers met water, melk en vruchtensap verschepen naar het getroffen gebied. Voorts is er op verzoek van de Caribbean Disaster and Emergency Management Agency (CDEMA) een refinery specialist met medewerking van Staatsolie Suriname ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van een schade inventarisatie bij de olieraffinaderij op de Bahama’s.

De Surinaamse gemeenschap en het bedrijfsleven die noodhulpgoederen of een financiële bijdrage wensen te doneren, hebben daartoe de mogelijkheid via het NCCR.

Het NOS  meld dat op de zwaar getroffen eilandengroep de Bahama’s de schade door orkaan Dorian steeds duidelijker wordt. Het officiële dodental is gestegen naar 43, maar de verwachting is dat het aantal fors zal oplopen omdat duizenden mensen nog worden vermist. In de ruïnes van woningen en in het water worden nog steeds lichamen gevonden. Op een website waar mensen als vermist kunnen worden opgegeven zijn nu meer dan 6600 vermisten geregistreerd.

Dorian, die toen een orkaan was van categorie 5, ging zondagnacht aan land en het duurde 40 uur voor hij weer verder trok, met een enorme verwoesting tot gevolg. Vooral de noordelijke eilanden zijn zwaar getroffen. Hele huizenblokken zijn weggevaagd en bij mensen die meer geluk hadden waaide alleen het dak eraf.

Intussen zijn honderden mensen de ravage op de noordelijke Abaco-eilanden per boot en vliegtuig ontvlucht. Bij het eiland Grand Bahama is een cruiseschip aangemeerd, waar ook duizenden mensen voor in de rij staan om het eiland te verlaten.

Foto: © Lusa