Zaterdagmorgen 13 december vond onder zeer grote belangstelling de ingebruikname plaats van de nieuwe Staatsolie raffinaderij in Tout Lui Faut door de eerste zware Surinaamse olie in de raffinaderij te pompen. President Desi Bouterse mocht de ‘druk op de knop’ verrichten.

 

Publicidade

Kort daarvoor werd algemeen directeur Marc Waaldijk door de president onderscheiden tot drager van het grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Deze onderscheiding kreeg hij als waardering voor zijn werk als directeur van Staatsolie.

 

Het staatshoofd bedankte in zijn toespraak alle mensen die hebben meegewerkt aan de bouw van de raffinaderij. “Van putjesschepper en koffiejuffrouw tot staf en directie.” Tevens gaf hij dat het belangrijk is dat de politiek zich ver houdt van Staatsolie. “Laat de politiek ver weg blijven van economische bedrijven, zodat de slechte gevolgen daarvan, zoals we die bij andere staatsbedrijven hebben gezien, zich niet voordoen”, zei de president.

 

Staatsolie directeur gaf aan dat de raffinaderij het grootste project dat de afgelopen vijftig jaar in Suriname is welke gerealiseerd is. Ruim 34 maanden geleden werd de eerste paal van de in gebruik genomen raffinaderij geslagen. Met gepaste trots gaf Waaldijk aan dat het doel om de Surinaamse gemeenschap op 13 december, op de 34e verjaardag van Staatsolie, de raffinaderij als cadeau te geven, is behaald.

 

De nieuwe raffinaderij kan de zware Surinaamse stookolie verwerken tot bruikbare benzine.

 

Voor de opening van de raffinaderij waren ruim tweeduizend gasten uitgenodigd.

Comentar

Comentar