Per jaar betaalt de overheid minimaal SRD 700 miljoen subsidie voor de geleverde stroom aan de totale samenleving. Afhankelijk van de olieprijs kanhet bedrag zelfs boven een miljard liggen. “Als de overheid slechts over de helft van dat geld kan beschikken om te investeren in het onderwijs of de gezondheidszorg zou het een enorm verschil uitmaken”, geeft Willy Duiker, algemeen directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan.

 

Publicidade

Het is alom bekend dat de stroomtarieven voor de samenleving niet marktconform zijn. Huishoudens en bedrijven zouden volgens berekeningen minimaal vier keer meer moeten betalen. Opeenvolgende regeringen hebben stroom gesubsidieerd.

 

Aangezien de laatste jaren door de hoge olieprijzen de kosten voor de Staat enorm zijn gestegen, hebben internationale economische waakhonden als het IMF en de Wereld Bank de overheid steeds weer gewaarschuwd het subsidiebeleid af te bouwen. Dit om aan de ene kant de druk op de staatskas te verlichten en aan de andere kant ter versterking van het nutsbedrijf.

Naar zeggen van Marcel Eyndhoven, technisch directeur van de EBS, wordt er tussen 2014 en 2015 ruim 80 miljoen US dollar geïnvesteerd.

 

Comentar

Comentar