Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simon merkt op dat niet iedereen blij is met de recente olievondst en roept om een regering die de te verdienen oliegelden goed kan beheren. Echter wijst zij erop dat de huidige regering de voorwaarden hiervoor reeds heeft geschapen. Volgens de parlementariër werd er dennia geroepen op een Spaar- en Stabilisatiefonds waarin gelden verkregen uit de mijnbouw gereserveerd moeten worden. De Wet Spaar- en Stabilisatiefonds is uiteindelijk onder de huidige regering in 2017 aangenomen.
Door gegenereerde deviezen te reserveren kan Suriname zich indekken waarneer grote dalingen van de olieprijzen zich voordoen. Verder waarschuwt zij er nu reeds voor om niet alleen op aardolie te steunen, omdat dit eens opraakt. De extra inkomsten moeten daarom worden geïnvesteerd in de agrarische sector, toerisme, ICT, onderwijs en gezondheidszorg.
De recente olievondst door Apache Corporation en Total S.A. voor de kust van Suriname biedt Geerlings-Simons perspectief voor een fundamentele verbetering. Zij ziet deze verbetering op de vrij korte termijn en middellange termijn, maar zegt dat het van ons zal afhangen wat het wordt op de lange termijn. De parlementsvoorzitter noemt de olievondst goed nieuws na de tegenslagen welke Suriname in de afgelopen vijf jaar heeft moeten doorstaan. Zij zei dat Suriname nu niet alleen de mogelijkheid heeft om geld te verdienen, maar dat ook te investeren en reserveren.
Geerlings-Simons legde er de nadruk op dat gedurende de diepe crisis waarin het land verkeerde, regering en parlement er alles aan gedaan hebben opdat Suriname het hoofd boven water kon houden. Volgens haar bestond het risico dat Suriname kon vallen, maar het is gelukt om de eindjes bij elkaar te knopen en ervoor te zorgen dat ambtenaren uitbetaald konden worden. De parlementsvoorzitter erkende dat het nu nog moeilijk is, maar dat de regering slagen blijft incasseren om het land naar betere tijden te leiden.
Foto: Archief LPM
Laat je reactie achter.