Chan Santokhi — Foto: Luiz Paulo

De president van Suriname, Chan Santokhi, gaf tijdens een regeringspersconferentie te kennen dat die een schuld van ruim $4 miljard heeft overgenomen bij haar aantreden. De regering moet deze schuld aflossen met de inkomens van het land. Het is daarom noodzakelijk dat de schuld wordt herschikt. Gebeurt dit niet dan raakt Suriname failliet want schuldeisers kunnen Suriname voor het gerecht slepen. De inkomsten van Suriname is niet genoeg om $4 miljard af te lossen.

“De vorige regering heeft een schuld gelaten voor ons, onze kinderen en de kinderen van onze kinderen”, zegt hij. Dat is de uitdaging waarmee deze regering zit, ze moet het land uit de crisis halen. Er wordt daarom ene beleid gevoerd waarbij er niet meer wordt uitgegeven dan dat er binnen komt. De regering heeft haar financiële huishouden wat inkomen betreft redelijk onder controle legt het staatshoofd uit.

Publicidade

Er is speciaal een internationaal bureau ingehuurd om Suriname te ondersteunen in het proces van herschikken van de schulden. Het betreft het bureau Lazard. Suriname moet $70 miljoen per jaar alleen aan rente terug betalen. De eerste resultaten hebben volgen het staatshoofd al succes gehad. Suriname hoeft tot en met eind maart de schuld en de rente niet te betalen. De regering gaat door met de besprekingen.

Comentar

Comentar