Robert van Trikt zou twee peperdure auto’s hebben aangeschaft, waarbij er door de Centrale Bank van Suriname onder meer vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht waren aangevraagd en verleend. Dit gaf minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te kennen in het parlement.

President Desiré Bouterse heeft de ontslagaanvraag van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Van Trikt gehonoreerd. Dat gebeurde op dinsdag 21 januari 2020. Minister Hoefdraad die het parlement hierover informeerde, benadrukte dat er in deze geen sprake bestaat van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident.

PUBLICIDADE / ADVERTENTIE

Van Trikt is in de afgelopen dagen genoemd in handelingen die de naam van de moederbank hebben geschaad. Nadat de zaak van de aanschaf van de twee auto’s aan het licht kwam, zouden andere stukken zijn opgemaakt en anti-gedateerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Ook zou er sprake zijn van conflict of interest aangezien de governor een sterke relatie zou hebben met een bedrijf waarmee de bank samenwerkt, opdrachten werden gegeven en betalingen verricht.

Alle handelingen die door de bewindsman werden opgesomd werden door hem genoemd als handelingen die in strijd zijn met de bankwet en andere wetten van het land die de strijd tegen de corruptie in de hand voeren. Minister Hoefdraad noemde in dit artikel 13 lid 1 van de Anti-Corruptie Wet dat aangeeft dat het een publieke functionaris in de uitoefening van zijn functie verboden is handelingen te verrichten waarbij de staat of de staatsinstelling enig financieel nadeel wordt toegebracht of financiële nadelige voorwaarden worden bedongen.

Hoefdraad zegt dat op basis hiervan er daarom ook overleg is geweest met het Openbaar Ministerie. Governor zou ook zijn bevoegdheden hebben overtreden door een project te hebben laten uitvoeren door het bedrijf Orient, dat buiten de taakstelling van de bank valt.

Foto: Apintie TV

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar

DEIXE SEU COMENTÁRIO

Por favor digite seu comentário!
Por favor, digite seu nome aqui