Om hun geld terug te krijgen hebben de banken die leningen aan rijstboeren hebben verstrekt, een enkele rigoureuze maatregelen getroffen. Zo zijn bezittingen van de boeren zoals landbouwmachines, percelen en padie worden verkocht. Naar zeggen van Harrynandan Oemraw,  voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), weten de boeren zich geen raad meer.

Volgens hem zijn enkele banken zover gegaan dat ze zonder rechterlijk bevel padie van rijstboeren hebben geoogst, om zo aan hun geld te komen. Tevens wordt er beslag gelegd op grote hoeveelheden padie. De SPBA vindt dit ongehoord en wil een gesprek met de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Sigmund Proeve.

Publicidade

Gerrit Breinburg, directeur van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), is volgens zijn zeggen  niet op de hoogte van deze situatie. Het ministerie kan naar zijn zeggen ook niet veel betekenen omdat het om een overeenkomst tussen de boeren en de bank gaat.

De SPBA- voorzitter geeft aan dat de boeren de afgelopen vier seizoenen nauwelijks winstgevend hebben gedraaid, vanwege de lage prijs die voor de padie betaald wordt. Hierdoor konden de boeren dus ook niet aan hun financiële verplichting bij de bank voldoen.

De 480 Srd welke eenmalig door het ministerie wordt toegekend, is bij lange na niet voldoende, volgens Oemraw. De boeren gebruiken een deel daarvan om hun schulden af te lossen terwijl  het ander deel wordt aangewend om bijvoorbeeld zaaizaad te kopen.

 

Comentar

Comentar