Om het tekort van artsen op te vangen tracht de regering op verschillende manieren het vraagstuk aan te pakken. Zo worden er reeds jaren Cubaanse artsen gehaald die worden ingezet in gebieden waar er geen artsen zijn. Als het aan de president lag, had hij zelfs vijfhonderd Cubaanse artsen laten halen om zodoende op toepasselijke wijze het tekort aan artsen landelijk op te vangen. Echter, beschikt Suriname niet over voldoende verblijf accommodaties om deze artsen op te vangen.

Dat Suriname ver onder de norm zit die wereldwijd wordt gehanteerd, wanneer het aankomt op hoeveel artsen je moet hebben op een aantal van tienduizend inwoners, schuift het staatshoofd niet onder stoelen of banken. De president heeft deze kwestie op dinsdag besproken tijdens een persconferentie, welke hij heeft belegd in het Perscentrum van het Kabinet van de President. Recentelijk zijn 50 Cubaanse artsen binnengehaald die ingezet zullen worden in gebieden, die niet over een arts beschikken.

Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, ging ook in op het recentelijk aantrekken van een groep van vijftig Cubaanse Artsen.

Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan. Er is gedegen onderzoek gedaan, een inburgeringsplan ingebouwd, bestaande uit een medisch deel en sociaal maatschappelijk deel, legt de minister uit.

Het inhuren van deze artsen komt de staat financieel voordelig uit. De minister zegt dat hij bij bezoeken aan het binnenland vaak werd gevraagd wanneer er een arts komt op locatie. “Wij gaan de artsen onderbrengen op locaties waar er nog geen arts is.

Sinds 2015 heeft de regering het aantal studenten dat wordt toegelaten tot de opleidingen Geneeskunde en Fysiotherapie van de Faculteit der Medische Wetenschappen van twintig verhoogd naar zestig. Daarnaast worden ook mogelijkheden gecreëerd voor studenten om via beurzen een opleiding in het buitenland te genieten.

We hebben medische studenten in het buitenland. Sommigen zijn intussen teruggekeerd. In Cuba zijn er ruim veertig studenten en in Servië een groep van vijftien, zegt Bouterse.

Foto: LPM

Comentar

Comentar