Het Pentavalent vaccine is weer vollop in voorraad. Dit laat het Nationaal Immunisatie Programma (NIP) van het ministerie van Volksgezondheid weten. Vele ouders werden al geruime tijd weer naar huis gestuurd toen zij hun kinderen naar de polikliniek brachten voor de inenting met dit vaccine. Zij werden bij de verschillende RGD klinieken medegedeel dat de vaccine niet aanwezig is.

De ouders waarvan de kinderen hun vaccinatie hebben gemist zullen volgens de voorgeschreven protocollen worden opgeroepen voor hun inhaalschema. Onlangs had het ministerie van Volksgezondheid laten weten dat het Pentavalent vaccin niet in voorraad was. Sinds maart 2019 was er een landelijk schaarste aan dit vaccin. Als gevolg hiervan bleek dat enkele vaccinatiepartners het Inactief Polio Vaccin/ Oraal Polio Vaccin (IPV/OPV), dat in combinatie wordt gegeven met Pentavalent, niet kon worden toegediend. De toen aangegeven schaarste is inmiddels verholpen. Het ministerie doet er alles aan om herhaling te voorkomen en de gezondheid van de bevolking te garanderen.

Het pentavalent vaccin is een vijfwaardig vaccin, of 5-in-1-vaccin. Het is een combinatievaccin met vijf afzonderlijke vaccins die zijn geconjugeerd, bedoeld om mensen actief te beschermen tegen meerdere ziekten. Het pentavalent vaccin en IPV/OPV maken deel uit van het landelijk kindervaccinatie programma, bestemd voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Deze vaccins beschermen kinderen respectievelijk tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B, Haemophilus influenzae type B en polio. Sinds maart 2019 was er een landelijk een schaarste aan het pentavalent vaccin.

Foto: Archief LPM

Comentar

Comentar