spot_img
spot_img

Passagier uit Congo afgezonderd uit voorzorgmaatregelen Ebola

Atualizado há

- Publicidade -

Het protocol over hoe te handelen bij eventuele Ebola besmetting, is gisteren ingezet bij een passagier die uit de democratische Republiek Congo naar Suriname reisde. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, werd op de hoogte gesteld dat een reiziger op 19 augustus rond 15.30 in Suriname is geland met de KLM. Deze persoon komt uit de democratische Republiek Congo, alwaar in enkele staten de Ebola heerst.

Op 17 juli is door de World Health Organisation (WHO) verklaard dat er in Congo zich een Ebola uitbraak heeft voorgedaan. Door dit bericht over de komst van de persoon, is tijdig het protocol over hoe te handelen met eventueel een persoon die besmet kan zijn, ingezet. Het alert is via de International Health Regulations Officer binnengekomen. Binnen dit kader is alertheid in acht genomen en is reeds vroeg hieromtrent contact geweest tussen de directeur en de coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngaard. Twee leden van het first response team waren meteen gemobiliseerd om richting de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te gaan.

Er is eerder al reeds melding gemaakt dat een aanvang was gemaakt met het verhogen van alertheid door autoriteiten. Verder zegt Jessurun dat hoewel de persoon geen symptomen vertoont en niet komt uit het geteisterd gebied in de democratische Republiek Congo, hij toch is afgezonderd. Zij benadrukt dat wordt gehandeld binnen het vastgestelde Protocol, zodat de juiste structuren voor internationale gezondheidsvoorschriften van de WHO kan worden opgevolgd. Bij aankomst van deze vlucht zijn daarnaast alle passagiers voorzien van een passenger location card. Hierdoor wordt de monitoring door alle betrokken actoren in de gaten gehouden.

- Publicidade -

Jessurun verduidelijkt ook dat het ministerie conform het protocol, in contact blijft met de PAHO/ WHO om de nodige richtlijnen van dit proces te volgen. Het is goed dat ons land niet zonder meer beperkingen kan opleggen aan het reizigerspubliek, dit op straffe van consequenties. Het is volgens haar van eminent belang dat de samenleving op de hoogte wordt gesteld van het feit dat alle nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen en dat het ministerie totaal niets aan het toeval overlaat. Gedurende de dag was het coördinatieteam in een meeting op het NCCR met diverse stake holders waaronder BOG, Volksgezondheid, Directoraat Nationale Veiligheid, de Immigratiedienst en het Centraal Lab. De zaak wordt volgens het voor Suriname geldende protocol afgehandeld en is volledig onder controle.

Foto: Archief LPM

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: