Maandag 13 oktober is assembleelid Ricardo Panka van de Mega Combinatie (NDP) via Schiphol, Nederland, naar Brussel afgereisd voor een vergadering van het Bureau van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP).  Onder meer het voorbereiden van de Joint Parliamentary Assembly (JPA) van de ACP en de Europese Unie (EU) staat op de agenda.

Suriname is lid van het besluitvormende orgaan van de ACP-parlementariërs.

Publicidade

In eerste instantie zou de JPA in september in Suriname plaatsvinden., maar op verzoek van het Europees Parlement is die bijeenkomst verschoven. Naar zeggen van Panka wordt de bijeenkomst thans gehouden van 1 tot en met 3 december in Port Vila (Vanuatu).

Discussies over onderwerpen de ACP landen rakende worden tijdens deze vergadering, die twee keren per jaar bijeenkomt, aan de orde.  Ebola stond op de agenda  die in september besproken zou worden.  De stand van zaken met betrekking tot de Economische Handelsverdragen (EPA) en de toekomst van de ACP-EU relatie komen volgens Panka deze twee onderwerpen in december namelijk.

Bij de EPA’s krijgen de 79 lidlanden een bevoorrechte positie voor de uitvoer van producten naar de EU. Aan de andere kant moeten de ACP-landen alle importbeperkingen voor producten uit andere landen, met name Europa, opheffen. In 2020 zal het huidig samenwerkingsverdrag tussen ACP en de EU eindigen. Nagegaan wordt hoe verder na 2020.

 

 

Comentar

Comentar