Publicidade

Het oud gebouw van De Nationale Assemblée (DNA) wordt in de oude glorie hersteld. Het gebouw is in 1996 afgebrand. Met dit gebouw zal ook het eveneens door brand verwoeste pand van Algemene Zaken worden herbouwd. De eerstesteenlegging voor de herbouw van beide panden heeft op van de week plaatsgevonden en wel op het terrein aan de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg, waar de gebouwen hebben gestaan.

Zowel het oud parlementsgebouw, als Algemene Zaken worden in originele stijl opgezet. De gebouwen worden niet meer geheel in hout opgetrokken maar gecombineerd met ander materiaal. Hierdoor zal de houdbaarheid en het onderhoud financieel ietswat acceptabeler zijn. De panden zullen beiden in beheer zijn van De Nationale Assemblee. Twee weken geleden is reeds een aanvang gemaakt met het ontmantelen van de resterende omrastering, waarvan de bakstenen bij de bouw van het nieuwe pand een andere functie zullen krijgen.

Publicidade

Het project wordt medegefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en wordt uitgevoerd door de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP), in het kader van het stadsherstel van Paramaribo.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en zijn werkarmen zijn belast met de coördinatie en de uitvoering. De supervisie is in handen van het Surinaamse bedrijf KDV. Na het gunningsproces is een aannemer van Chinese origine in aanmerking gekomen. De bouwwerkzaamheden zijn berekend voor twee jaar, terwijl het PURP-project vijf jaar loopt, dus tot 2022.

Tegelijkertijd wordt ook de Waterkant aangepakt, inclusief het gebouw van het ministerie van Justitie en Politie. Ook wordt het pand naast de Congresghal compleet gerenoveerd. Verder worden beide afdelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in het project meegenomen.

Elviera Sandie, directeur Cultuur benadrukte dat er lang gewacht is op dit moment en ook heel veel werk aan vooraf is gegaan. Het werk startte al in april 2017, toen het document werd getekend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de IDB-vertegenwoordiger. Er werd een projectteam ingesteld en ondergebracht bij de Stichting Gebouwd Erfgoed, waarna het technische werk begon. Veel papierwerk kwam aan te pas; veel discussies en meetings met stakeholders. Sandie ziet dit als bijdrage aan het behoud van de historische binnenstad, waarvoor heel hard gewerkt is om deze op de Werelderfgoedlijst te krijgen.

Foto: LPM News

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar