Ondanks enkele pijnlijke opmerkingen is het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) er toe overgegaan om de afgelopen verkiezingen bindend te verklaren.

Jennifer van Dijk-Silos3, OKBOKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos haalde enkele concrete voorbeelden aan waar het mis is gegaan tijdens de stembusgang. Echter was er geen reden voor het OKB om te twijfelen aan de authenticiteit van de stembusuitslag.

Publicidade

Een van de kanttekeningen van het OKB had te maken met de instructies die er werden gegeven aan de politieke partijen met betrekking tot de voorwaarden om mee te kunnen doen met de verkiezingen. Slechts een politieke partij heeft in eerste instantie voldaan aan alle voorwaarden. De oorzaak hiervan schuift het OKB in de schoenen van de organisatie die in handen lag van de regering. Die heeft verkeerde informatie doorgespeeld aan de politieke partijen.

Op de regering is er een beroep gedaan om spoedig te beginnen met het aanpakken van de oneffenheden die door het OKB in het vizier zijn gebracht.

Voor van Dijk-Silos zal het echter niet zover komen om deze hervormingen in de praktijk te mogen toetsen bij de komende verkiezingen. Na drie termijnen als OKB-voorzitter vindt zij het welletjes en zal zich niet meer beschikbaar stellen voor nog een termijn. De nieuwe OKB-voorzitter zal belast zijn met toezicht op de verkiezingen van 2020. Het is nog onduidelijk wie de kandidaten zijn voor deze zwaarwichtige post.

Comentar

Comentar