Zoals de zaken er nu voor staat is het officieus eindresultaat van de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen binnen. De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse heeft landelijk 26 zetels behaald en is de winnaar van de verkiezingen. Het oppositieblok V7 van Chandrikapersad Santokhi haalde 18 zetels. De Alternatieve Combinatie (AC) van Ronnie Brunswijk registreert 5 zetels terwijl DOE en PALU niet verder dan 1 zetel elk komen

Hoewel de NDP 26 zetels heeft is dit niet voldoende om de president en vicepresident te kiezen in De Nationale Assemblee (DNA). De NDP zal of een blokvorming moeten aangaan met enkele partijen om te komen op de nodige 34 zetels of de gang naar de Verenigde Volksvergadering zal moeten worden ingezet.

Publicidade

Er zijn wel voldoende zetels bij de NDP in huis om de nieuwe voorzitter van het parlement te kiezen. Dit zal op 30 juni plaatsvinden. Daarbij zal Jennifer Geerlings-Simons door de NDP voorgedragen en naar alle waarschijnlijkheid gekozen worden. Indien dit gebeurd wordt het Geerlings-Simons haar tweede termijn als eerste onder de gelijken in DNA.

Comentar

Comentar