spot_img
spot_img

LVV treft preventieve maatregelen tegen bacovenziekte TR4

Atualizado há

- Publicidade -

Suriname is momenteel bezig met de voorbereiding om preventieve maatregelen te treffen, om de introductie en verspreiding van de bacovenziekte TR4 in Suriname te voorkomen. Vanwege de uitbraak van de schimmelziekte Fusarium oxysporum f.sp. Cubense Tropical race (FOC TR4) binnen de bacoven sector in Columbia, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) momenteel bezig preventieve maatregelen te treffen.

Het Columbian Agriculture Institute (CAI) heeft op 8 augustus de aanwezigheid van TR4 in Columbia bevestigd. Het stopzetten van de import van planten, plantendelen en plantaardige producten van Musa spp. (banaan, bacoven achtige w.o. ook Heliconia sp.) door het ministerie van LVV, is één van de eerste maatregelen die zullen worden getroffen.

In tegenstelling tot ander ziekten die voorkomen bij bananen/bacoven inclusief de gevreesde Black Sigatoka, is de schimmel FOC TR4 zeer moeilijk te beheersen. De sporen van deze schimmel kunnen tientallen jaren in de bodem overleven. Hierdoor vormt TR4 de grootste bedreiging wereldwijd voor de bacove sector, omdat het in staat is hele arealen aan bacoven/bananen te vernietigen. Daarnaast is de Cavandish bacoven die ook in Suriname wordt geteeld, voornamelijk voor de export, zeer gevoelig voor deze schimmel.

- Publicidade -

De bacovenziekte TR4 wordt veroorzaakt door een schimmel, die via de wortels van de bacove plant binnendringt en de stroom van water en voedingsstoffen blokkeert. Dit zorgt voor afsterving van de bacoven plant. Volgens de CAI heeft TR4 het noorden van het kustvlaktegebied La Guajira, dat 175 hectare groot is, aangetast en is al 168,5 hectare bacoven aanplant vernietigd. Er zijn reeds maatregelen getroffen door Columbia op fytosanitair gebied, om de verdere verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. Ook andere landen in de Regio hebben strengere maatregelen getroffen om dit probleem te voorkomen in hun land, waaronder Costa Rica. Dit, omdat zo een ziekte uitbraak een groot gevaar vormt op de economie van een land.

Het eten van bacoven/bananen, die afkomstig zijn van besmette planten, vormt geen gezondheidsgevaar voor de mens, maar vormt een groot risico voor de bacoven sector. De pathogeen kan worden overgebracht door besmet plantmateriaal, besmette grond via schoeisel, auto’s (banden) alsook via het water.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: