Op zondag 17 november richtte een pantserwagen, de zogenoemde Cascavel, van het leger een ravage aan nabij de rotonde bij de Wijdenboschbrug.Het Nationaal Leger betreurt het incident dat zich heeft voorgedaan met een pantservoertuig. Majoor Faried Ilahibaks geeft n dat vanwege snel en kordaat optreden van de ervaren bestuurder, een incident met rampzalige gevolgen de samenleving bespaard is gebleven. Het gevaarte, waarvan de remmen het hadden begeven kwam tot stilstand tegen een pand en een trafo-huisje van de EBS.

Majoor Ilahibaks zegt dat het leger het gebeurde niet had kunnen voorzien, maar dat achteraf een catastrofe Suriname bespaard is gebleven omdat in het magazijn middelen zouden zijn opgeslagen die een grote ramp hadden kunnen veroorzaken. Majoor Ilahibaks legt uit dat het konvooi zich in verband met de oefeningen voor de Srefidensi-parade omstreeks 09:00 uur naar Stolkertsijver had begeven. De voertuigen werden op die manier getest op eventuele mankementen. Tot dat moment verliep alles vlekkeloos.

Bij terugkeer naar de stad werden er bij het beklimmen van de brug, richting Paramaribo voorzorgsmaatregelen getroffen door de Militaire Politie waarbij de zwaardere voertuigen, twee Urutu’s en de Cascavel, als eerste de Jules Albert Wijdenboschbrug zouden oversteken. Ilahibaks complimenteert degene die de momenten waarop de voertuigen de brug afdaalden heeft gefilmd, omdat daarop duidelijk is te zien wat er zich heeft afgespeeld. Hij zegt dat de bestuurder van de Cascavel, na het hoogste punt op de brug te hebben bereikt, in de afdaling merkte dat de remmen het op dat moment niet deden. De legerfunctionaris zegt dat de bestuurder echter op geen enkel moment in paniek geraakte. “Hij wist al waar hij naar toe zou kunnen gaan en wat hij zou moeten doen”, aldus Ilahibaks, die verder vertelt dat de bemanning van het voertuig op dat moment naar obstakels zocht om de pantserwagen tot stilstand te kunnen brengen. Die obstakels zouden hele grote blokken of aantal bomen kunnen zijn, die er echter niet waren. Op het moment dat de rotonde in zicht was, kwamen de grote blokken op de berm in beeld en koos de bestuurder bij het beschrijven van de bocht deze als obstakel te nemen.

De majoor wijst erop dat op dat moment een enorme file stond op de Van ‘t Hogerhuysstraat en dat de bestuurder van het legervoertuig in het ander geval dus een aantal voertuigen zou hebben geramd met alle gevolgen van dien. Hij benadrukt dat men alleen maar kijkt naar het moment dat het gevaarte van de weg raakt en het trafo-huisje ramt. Ilahibaks wijst echter op de voorzorgsmaatregelen en de veiligheidsaspecten die vooraf in acht zijn genomen. Volgens hem hebben dit soort voertuigen een bewegingspatroon en zijn het voertuigen met automatische aandrijving. Dat de bestuurder de motor moest uitschakelen was ook geen oplossing, omdat het voertuig dan totaal onbestuurbaar zou zijn geweest.

Ilahibaks: “Want dan valt het hele hydraulisch systeem uit met alle gevolgen van dien.” De legerfunctionaris zegt dat de bestuurder in dit geval snel en kordaat heeft opgetreden, de zaak goed heeft overzien en de instructie van de boordschutter boven hem goed heeft opgevolgd, waardoor een catastrofe achterwege is gebleven. Hij spreekt tegen dat het om onervaren chauffeurs gaat. Volgens de regels mogen de voertuigen door tenminste een onderofficier worden bestuurd. Deze regels zijn ook in acht genomen. Intussen is er ook al rapportage gedaan aan de bevelhebber van het leger.

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar