spot_img
spot_img

Kippenei moet voor SRD 1.60 worden verkocht

Atualizado há

- Publicidade -

De adviesprijs van een kippenei is door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.60 per stuk. Kippeneieren zijn seizoensgevoelige producten, waardoor elk jaar rond deze periode er een mogelijke aanbod tekort ontstaat, die een directe invloed heeft op de verkoopprijs.

Het ministerie maakt bekend dat de afgelopen tijd er een situatie heerst op de lokale markt over de verkoopprijs van kippeneieren. De prijs op de markt van dit product komt tot stand door middel van vraag en aanbod. Om de situatie op de markt te beheersen, heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme samen met enkele leveranciers en verkopers, een adviesprijs van een kippenei bepaald. De adviesprijs van een kippenei is vastgesteld op SRD 1.60 per stuk.

Minister Rabin Parmessar van LVV heeft een gespek gehad met het bestuur van de Pluimvee Sector in Suriname. Tijdens het gesprek zijn cijfers zoals eerder is gevraagd gepresenteerd aan minister Parmessar. Uit voorlopig onderzoek vanuit de sector en het directoraat Veeteelt blijkt dat er geen schaarste is aan eieren. De sector verwacht over 4 maanden een overschot aan eieren, als gekeken wordt naar de voorlopige cijfers. Voor de eerste helft van het jaar 2019 zit de sector reeds met 263.000 leg kuikens/kippen. De sector heeft op woensdag 9 juli met haar leden vergaderd en stelt vast dat het probleem eerder gezocht moet worden bij de handel. Op dit moment is er naar zeggen van de producenten een grote mate van smokkelpraktijken waar te nemen van eieren richting de Franse kant. Het gevolg hiervan is een tekort aan eieren op de lokale markt, waarvan de handel misbruikt maakt door de prijs op te schroeven.

- Publicidade -

De sector geeft aan dat indien de overheid zou besluiten om het tekort op te vangen door te importen, zij haar hierin wel betrekt. Echter benadrukt zij nogmaals dat vooralsnog zij geen behoefte heeft tot het overgaan van importeren van eieren. Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen van srd 1,25 naar bijna srd 2 per ei, is vanuit de zijde van de overheid wel een zorgpunt. Het ministerie van LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er isl daarom met HIT in overleg met de sector gewerkt aan een adviesprijs.

Foto: LPM

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: