Het beschermen van minderjarige kinderen tegen seksueel molest via elektronische media (grooming), laster- en het verspreiden van valse berichten is nu strafbaar. Er is hiervoor in De Nationale Assemblee (DNA) een wet gemaakt. In het parlement is dinsdag 28 januari 2020 deze ontwerpwet) aangenomen met algemene 32 stemmen. Het publiceren van schokkende beelden op het internet, is met de goedkeuring van deze wet nu ook aan regels verworpen.
De DNA-voorzitter, Jennifer Simons, geeft aan dat grooming betrekking heeft waarbij mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze zijn. Hierbij doen grote mensen zich voor als kinderen en de nietsvermoedende vooral heel jonge mensen trappen daarin. Ze eindigen door de mensen te ontmoeten in de echte wereld die niet goed voor ze aflopen.
Het doel van de wet is onder andere het strafbaar stellen van grooming, waarbij de dader door onder andere chat- en e-mailcontact het vertrouwen van het kind wint, het kind verleidt tot het delen van intimiteiten en op die wijze het kind in de digitale wereld vatbaar maakt voor seksueel misbruik in de fysieke wereld. Bij grooming is er nog geen sprake van het plegen van daadwerkelijk seksueel misbruik. Echter wordt er wel misbruik gemaakt van de open communicatiemogelijkheid op het internet om kinderen te benaderen.
Volgens de parlementsvoorzitter leven we de laatste 10 tot 15 jaren niet alleen in een nieuwe wereld met heel wat andere mogelijkheden, maar ook een heleboel ontwikkelingen waar de mens sociaal vaak niet op zijn afgestemd en vooral de jonge mensen niet. Ze benadrukte dat er nieuwe regels zijn, daarbij horen ook nieuwe gedragsregels te zijn. De parlementsvoorzitter meent dat de wet Suriname een voorsprong geeft op landen in de regio, namelijk het stellen van regels aan de mensen zijn gedrag online. Simons stelde dat kinderen ertegen beschermd moeten zijn dat mensen seksfilmpjes op het internet plaatsen en dat deze mensen daarvoor moeten worden gestraft.
Foto: Archief LPM News
Laat je reactie achter.