De kans dat President Desi Bouterse te schande zal worden gezet door de illegale gouddelvers die actief zijn op de concessie van Rosebel Goldmines (RGM) is groot. “Zij hebben tot nu toe alle afspraken, die het staatshoofd en RGM in goed vertrouwen in mei maakten, niet nageleefd. Ik moet daarom nog zien dat zij bereid zullen zijn om hun illegale activiteiten binnen de grenzen van RGM te staken als de tijd daarvoor aanbreekt”, merkt Gerold Dompig, directeur van de presidentiële commissie Ordening van de Goudsector (OGS) op.

 

Hij bedoelde onder andere dat de groep, tegen de afspraken in, nieuwe illegal goudzoekers heeft toegelaten dichtbij de zogenaamde Roma Pit, één van de meest goudrijke mijnen van de multinational.

 

Ofschoon overeengekomen was dat er slechts vijftig porknokkers in het gebied mochten werken, is de groep, bekend als Makamboa, gegroeid naar ruim duizend man. “Daarnaast hadden de leiders van Makamboa plechtig aan de president beloofd dat zij een strakke registratie zouden houden. Maar zij hebben zich daartegen verzet, een deel van de groep weggewerkt en hun eigen vrienden en familie geregeld”, geeft Dompig aan. In mei zijn de president en RGM accoord gegaan de manschappen drie maanden te gedogen.

 

Gedurende die tijd zou RGM een weg aaneggen naar een nieuwe locatie, genaamd ‘Werkgebied Eén’, welke 34 kilometers ten westen van de Afobakaweg, in de buurt van Nieuw Koffiekamp ligt. Over 2 weken zal deze weg af zijn.

 

De directeur van Iamgold, de moedermaatschappij van RGM,Steve Letwin, was in het weekend bij de president om de situatie te bespreken.

 

Comentar

Comentar