Het Ied-ul-Fitre, dat het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan aangeeft, is dit jaar vastgesteld op woensdag 5 juni. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken onderleiding van minister Mike Noersalim in een officieel schrijven aan de gemeenschap. Hij zegt dat andere data en bekendmakingen die via Facebook de ronde deden niet vanuit het ministerie komen. Zolang de berichtgeving niet vanuit het ministerie zelf komt is de bekendmaking niet officieel.

Noersalim zegt dat op advies van de drie islamitische moederorganisaties: Surinaamse Islamitische Vereniging, Surinaamse Moeslim Associatie en de Madjlies Moesliemien Suriname deze datum vastgesteld is. Er werd gekozen voor de meerderheid. Het besluit wordt vastgelegd in een beschikking en een afschrift wordt gestuurd naar de verschillende organisaties. De officiële bekendmaking komt weliswaar van het ministerie.

Twee van de organisaties gaven als gevolg van een verkeerde berekening de datum van 4 juni door. Echter kwamen zij hier op terug nadat ze hun fout hadden ingezien.

De bewindsman vind het erg dat vóórdat de officiële bekendmaking gepubliceerd werd, het concept met de oude datum door derden is gebruikt. Noersalim geeft ten overvloede aan dat alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken bevoegd is de nationale vrije dagen officieel aan te geven middels een bekendmaking.

Foto: Archief LPM

Comentar

Comentar