spot_img
spot_img

Dollarkoers flink gedropt door interventie

Atualizado há

Na de interventies van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de valutamarkt is de koers voor de Amerikaanse dollar gedaald met ruim 6 procent en wel naar SRD 3.65. “Wij verwachten dat de koers op de zwarte markt in de komende dagen zelfs naar SRD 3.50 per US dollar zal dalen,” aldus de voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, Remi Bailal.

 

Begin februari trof de Moederbank drie maatregelen om de illegale handel in valuta te ontmoedigen. Zo kon de ‘kleine man’ een beperkt bedrag – maximaal 300 aan US dollars en euro’s – rechtstreeks bij het loket van de CBvS kopen tegen de officiële koers. Deze faciliteit geldt vooralsnog alleen voor Paramaribo, en de grensplaatsen Nickerie en Albina. De cambio’s zijn ook erbij betrokken om onder stringente voorwaarden mee te doen aan het rechtstreeks handelen van de CBvS op de markt.

 

Het volledig vrijgeven van de eurokoers was de tweede maatregel van de CBvS. Hierdoor wordt deze koers nu dagelijks bepaald door de banken. De bedoeling van deze maatregel is het aantrekkelijker maken van de euro en zodoende de druk op de US dollar te verminderen.

 

Als derde maatregel geldt dat geldtransacties naar China van maandag 2 maart in de Chinese Yuan mogen geschieden. Dit geldt voornamelijk voor goederen van levensonderhoud en productiemiddelen uit China. Ondanks de daling van de dollarkoers blijft Bailal kritisch: “Iedereen moet nu een bijdrage leveren om de koersen onder controle te houden; ook de overheid moet extra letten op haar uitgaven.”

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App