Armand Achaibersing — Foto: Luiz Paulo

Naar aanleiding van klachten uit de samenleving, heeft minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing de afgelopen week gesprekken gevoerd met leden van de Surinaamse bankiersverlening, de vaste Commissie van Financiën in de Nationale Assemblee (DNA) en de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven. Daarbij is aan de orde gekomen dat de dienstverlening van banken aan hun klanten beter kan. Tijdens dit virtueel overleg zijn mogelijkheden besproken om het financiële verkeer zo gauw mogelijk te normaliseren en ernaar te werken dat iedereen over een bankrekening kan beschikken.

70 procent van de volwassenbevolking heeft al een bankrekening. Tijdens het overleg was iedereen het erover eens dat ook de overige 30 procent aangesloten moet worden. Er zijn voorstellen gedaan hoe de dorpen in het binnenland en de goudsector op het bankwezen aangesloten kunnen worden, zodat iedere burger deel is van een gezond Surinaams financieel systeem: financial inclusion. Banken, DNA en regering hebben hierin een rol te vervullen. Internetbankieren kan een grote hulp zijn om verafgelegen gebieden erbij te betrekken. Maar de ervaring is dat er veel meer hulp en begeleiding nodig is, voordat cliënten zelfverzekerd kunnen bankieren op de moderne manier. Daar moet meer in geïnvesteerd worden.

Publicidade

De maatregelen moeten goed voorbereid worden, want banken zijn gebonden aan stringente regels, ter bescherming van hun cliënten en de samenleving. Zo staan ze onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname en vallen onder de regels van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Dat betekent bijvoorbeeld dat de bank elke klant moet kennen en moet weten waar zijn geld vandaan komt, voordat er zaken met hem gedaan worden of er een bankrekening geopend kan worden. Criminele of illegale activiteiten zullen nooit gefaciliteerd worden. Maar de banken willen wel zoveel als mogelijk mensen in de informele sector helpen aan een bankrekening. Een schoonmaakster, iemand met een kostgrondje in het binnenland; voor hun moet het makkelijker worden om een rekening te openen.

Comentar

Comentar