Niet alleen de bestaande bevolkingsgroepen doen mee aan de Dag der Migranten maar ook de Guyanezen, Brazilianen, Dominicanen, Haitianen, Cubanen en Venezolanen. Ze zijn niet meer weg te denken uit de samenleving en zullen eveneens mee doen aan de diverse activiteiten van de dag. Zondag vindt de eerste viering plaats van de Dag der Migranten. Met deze dag wordt getracht om de verschillende groepen dichterbij elkaar te brengen en om te komen tot een nationale eenheid en natievorming. De president vond het daarom goed om te komen met 1 (één) speciale dag. De jubileumcommissie is belast met de organisatie.

De eerste zondag van september is namelijk uitgeroepen tot de “Dag der Migranten”. Voorzitter Henk Herrenberg geeft eerder al te kennen gegeven dat dit initiatief is voortgesproten uit een opmerking van de president dat herdenkingen, thans verspreid over het hele jaar, moeten worden gecentraliseerd. De commissie kijkt verheugd uit naar de eerste viering. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend karakter zal hebben.

De jubileumcommissie deed het voorstel van een eendaagse viering eerder en kreeg goedkeuring van de overheid. Het gaat bij deze niet om een extra vrije dag, vanwege het feit dat er is gekozen voor een zondag, waarbij alle groepen tot uiting brengen wat ze vertegenwoordigen. Op deze speciale dag zullen alle groepen aangeven wat zij in huis hebben om ten toon te stellen. Op gepaste wijze zullen de verschillende bevolkingsgroepen en nazaten van migranten hun cultuur, gewoonten en gebruiken (voeding, kleding, dans, muziek) tentoonstellen aan het groter publiek.

Het streven is om in de toekomst dit evenement als een toeristisch product naar buiten te brengen.

Comentar

Comentar