— Foto: Het nieuws van vandaag

Meer dan 500 asielzoekende Cubanen willen de oversteek doen naar Guyana. Momenteel verblijven ze op het veerplein van Canawaima te Southdrain in kampeertenten. De situatie is triest te noemen laat de, districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan van Nickerie weten. De Cubanen hebben enige tijd gewoond en gewerkt in Suriname. Ze willen echter niet meer in Suriname blijven omdat ze niet tevreden zijn over de leefomstandigheden.

Veel van de Cubanen geven aan dat ze niet goed behandeld zijn geworden door de Surinamers. De situatie in het land laat ook veel te wensen over want ze kunnen nog net hun hoofd boven water houden. Een grote groep heeft daarom besloten de tocht te maken naar de Verenigde Staten. Ze zullen vanuit Suriname naar Guyana gaan. Van Guyana uit zullen ze de tocht maken naar Mexico. De Cubanen zijn zich van bewust dat dit heel gevaarlijk is, maar nemen de risico. Teruggaan naar Cuba is geen optie want ze zullen gevangen worden genomen.

Publicidade

De Cubanen hebben hoopt dat ze asiel worden gegeven als ze naar de VS gaan. De groep overleeft momenteel op wat hen wordt gegeven door omstanders. Zo vragen ze hulp wat drinkwater betreft. Te Soutdrain wordt er vlak op de plek gekookt. Baden doen ze in de rivier. Tot de groep behoren vrouwen, kinderen. Een deel van de tocht zal te voet geschieden. Vooralsnog blijft de grens met Guyana gesloten. De veerdienst tussen Suriname en Guyana is niet actief en kunnen de mensen geen gebruik maken van de diensten.

Comentar

Comentar