De Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname (OKGS) zal beginnen met de registratie van alle mijnwerkers en alle betrokkenen die aan goudwinningdiensten verlenen. De registratie zal in de derde week februari plaatsvinden. Ook concessiehouders moeten zich registeren zegt Henkie Caffe, operation manager OKGS in gesprek met LPM-news. “We willen iedereen die betrokken is bij de goudsector registeren”, zegt hij.

Ronnie Brunswijk — Foto: Luiz Paulo

De eerste registratie heeft als plaatsgevonden. Vicepresident Ronnie Brunswijk is als eerste persoon geregistreerd geworden, omdat hij concessiehouder is. Hij kreeg officieel een badge waarop is vermeld dat hij concessiehouder is. De registratie heeft tot doel een overzicht te krijgen van het aantal mensen dat direct of indirect betrokken is bij de kleinschalige goudsector.

Publicidade

Badge

Nadat personen geregistreerd zijn en hun gegevens verwerkt zijn, krijgen ze een badge uitgereikt van OKGS. Caffe legt uit dat op zo een pas alle gegevens van iemand op staat. Met zo een pas kunnen personen officieel zaken gaan doen. Het streven is dat personen met zo een pasje naar de bank kunnen gaan om te bankieren. Het pasje is daarom voorzien van een barcode. Met de badge kunnen personen zich op de verschillende politieposten identificeren.

OKGS wil ernaartoe werken dat zo een pasje erkend wordt door instanties met wie goudzoekers zaken doen. Het streven is om ervoor te zorgen dat goudopkoop bedrijven alleen goud zullen opkopen van personen die voorzien zijn van een pasje. “Wie geen pasje heeft, wordt geweigerd”, zegt Caffe. De vele mogelijkheden die zo een pasje biedt moet eveneens ertoe gaan lijden dat goudzoekers en anderen werkzaam in de goudsector gemotiveerd worden om zich te registeren.

Niet bang zijn

Caffe benadrukt dat personen niet bang hoeven te zijn dat er maatregelen tegen hen genomen zullen worden nadat ze zich hebben geregistreerd. Er zal op een gegeven moment wel sancties volgen als men zich niet laat registeren. OKGS heeft daarom voor gekozen om de registratie periode 6 maanden te laten duren. De laatste 3 maanden zijn bestemd voor personen die zich laat zullen registreren.

Wat betreft de illegale goudzoekers wordt een oproep gedaan aan hen om zich ook te registreren. Hun status is een aangelegenheid van vreemdelingenzaken en daarom zal dat departement eveneens deel uitmaken bij de registratie zodat ook deze groep meegenomen wordt in dat proces.

OKGS is er klaar voor

De commissie is er helemaal klaar voor om te starten met de registratie periode. Er wordt nu nog de laatste hand gelegd op zaken. Ook de COVID-19 situatie is meegenomen in het proces zegt Caffe. De regering heeft reeds aangegeven dat zij de goudsector gaat ordenen en dit is de eerste aanzet daartoe. Caffe doet daarom een beroep op personen om mee te werken door zich te laten registreren.

Registratie vindplaats op de volgende locaties:

– Jaggernath Lachmonstraat 181, op het hoofdkantoor van OKGS

– Op centrale aanmeldingspunten nabij: Nieuw koffiekamp, ​​White House, Bewoyo, Sarakreek, Alimoni, Claudia, Goliath, Villa Brasil, Dram Oso, Pikin Saramacca, Gunsi, Snesi Kondre, Benzdorp, Antonio do Brinco, Grankreek, Kriki Mofo, Mama N ‘Dyuka, Oelemarie, Sellakreek, Berayu, Manlobi, Poeketie, Goninirivier, Anapaike en Jaw Pasie.

Om u te laten registreren heeft u uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs nodig. Bedrijven hebben ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) nodig.

Voor meer informatie bel 43-98-20 bezoek de Facebookpagina: Ordening Goudsector.

Comentar

Comentar