Buitenlanders die deel nemen aan het verkeer met een rij-toestemmingsbewijs staan ​​voor een dilemma. Aan de redactie van LPM News hebben verschillende mensen melding van gemaakt dat zij geen nieuwe rij-toestemmingsbewijs in handen kunnen krijgen van de politie. Bij deze groep betreft het personen wiens buitenlandse rijbewijs vervallen is. De politie weigert hen een te geven omdat hun buitenlands rijbewijs vervallen is. Ze worden naar de verschillende ambassades verwezen om daar voor ene oplossing te zoeken.

“Buitenlanders wiens buitenlandse rijbewijs vervallen is en geen nieuwe rij-toestemmingsbewijs van de afdeling kunnen krijgen, moeten naar de ambassades gaan”, geeft Humphrey Naarden, politiewoordvoerder, aan LPM News. Het probleem wordt verergerd door Covid-19, waarbij de grenzen gesloten zijn en verplichte quarantaine vereist is waardoor terugkeren naar hun land moeilijk is.

Humphrey Naarden — Foto: Luiz Paulo

Naarden geeft ook aan dat de afdeling met richtlijnen werkt. “Een daarvan is dat het buitenlandse rijbewijs geldig moet zijn. De afdeling zal mensen niet intimideren. Iedereen moet zijn probleem aan de orde stellen bij de ambassades die hen hier in Suriname vertegenwoordigen. De ambassade zal dit probleem naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking moeten sturen”, voegt hij toe.

De ambassadeur van Brazilië in Suriname, Laudemar Aguiar — Foto: Luiz Paulo

Laudemar Aguiar, de Braziliaanse ambassadeur in Suriname, liet weten dat een dergelijke verklaring alleen gegeven wordt in het geval van geldige rijbewijzen. “In het geval van vervallen van de braziliaanse rijbewijzen kunnen we natuurlijk geen verklaring geven dat ze geldig zijn”, zei hij toen hij werd gevraagd door het LPM News-dien met betrekking tot de verklaringen van Naarden.

“Er is op dit moment slechts één uitzondering: er is op 19 februari een besluit uitgevaardigd, waarin wordt aangegeven dat rijbewijzen die na die datum zijn verlopen, voor een beperkte tijd geldig blijven vanwege de beperkingen veroorzaakt door Covid-19. In deze gevallen, en alleen voor braziliaanse rijbewijzen die na 19 februari zijn verlopen, kunnen we dezelfde verklaring uitgeven”, geeft hij te kennen.

Comentar

Comentar