Chan Santokhi — Foto: Luiz Paulo

De regering heeft een total lockdown aangekondigd in het weekend. De total lockdown geldt in de periode van vrijdag 21 augustus tot en met zondag 23 augustus. Dit gaf president Chan Santokhi te kennen tijdens een persconferentie in het Congreshal. Het is een ieder verboden zich in de periode van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus 2020 in heel Suriname vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur op de openbare weg te begeven of te bevinden. De president benadrukt dat de situatie te ernstig is.

Maatregel 1:
– Verplicht dragen van mondneusbedekking buiten eigen huis en in het bijzonder bij betreden van ruimten en
– Regelmatig handen wassen gedurende 20 seconden of gebruik van een handsanitizer en
– De COVID afstand van 1.5 meter altijd in acht nemen

Maatregel 2: Uitgaansverbod van 20:00 pm – 05:00 am met uitzondering van medische spoedgevallen en essentiële diensten

Maatregel 3: restaurants alleen open voor afhaal- en leveringservice

Maatregel 4: Samenscholingen van meer dan 5 personen, behalve voor werk, zijn verboden, met inachtneming van de COVID maatregelen.

Maatregel 5: Feesten, inclusief huisfeesten zijn verboden.

Maatregel 6: Bruiloften, rouwzittingen, religieuze bijeenkomsten en uitvaarten, niet meer dan 5 personen tegelijk, met inachtneming van de COVID maatregelen

Maatregel 7: alle sportscholen/velden, contactsporten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren,  bars, clubs, dancings en bordelen zijn gesloten. Individuele buitensporten zijn, met inachtneming van de algemene COVID maatregelen, vooralsnog toegestaan

Maatregel 8: Contactberoepen zoals binnen de fysiotherapie, kapsalons en barbershops zijn vooralsnog toegestaan mits er voldoende ventilatie aanwezig is in de ruimten (ramen open), de afstand van 1.5 meter tussen cliënten onderling wordt gehandhaafd evenals  de handhygiëne en het dragen van mond-en neusbedekking door alle aanwezige personen.

Maatregel 9: markten blijven vooralsnog geopend met inachtneming van het PROTOCOL voor markten, waarbij o.a. geldt de 1.5 meter afstand tussen klanten en venters, mond-en neusbedekking door een ieder die de markten betreedt, goede ventilatie en handhygiene. De controle op naleving van de maatregelen zal worden geïntensiveerd.

De regering maakt duidelijk dat de handhaving van de bovengenoemde maatregelen wordt geimplementeerd door de politionele autoriteiten/veiligheidsdiensten gebruikmakend van boete oplegging niet alleen tijdens uitgaansverbod, maar ook overdag.

Comentar

Comentar