Raphael Azeredo — Foto: Elza Fiúza/Agência Brasil

De Braziliaanse Senaat keurde afgelopen woensdag de 23e benoeming goed van diplomaat José Raphael Lopes Mendes de Azeredo als ambassadeur van de Braziliaanse ambassade in Suriname. Zijn naam kreeg 38 stemmen voor en drie tegen tijdens de een beraadslaging van de plenaire vergadering.

De nominatie van Mendes de Azeredo was eerder deze week al goedgekeurd door de Foreign Relations Commission (CRE). De rapporteur voor de benoeming voor de president was senator Jarbas Vasconcelos (MDB-PE). Tijdens de sabbatical gaf Mendes zijn visie over de Brazilianen die in het land wonen.

Publicidade

“Er wonen 15.000 tot 30.000 Brazilianen in dat land, de meesten van hen in precaire omstandigheden. De meesten van hen zijn Brazilianen die zonder papieren werken. Het zijn Brazilianen die praktisch in het mijnbouwgebied werken en hard Braziliaanse hulp nodig hebben, hulp van de ambassade”, zei hij.

Commerciële relatie met Brazilië

De handelsstroom met Suriname bedroeg in 2019 US$ 36,6 miljoen. Er is sprake van een gunstig saldo van US$ 34,6 miljoen voor Brazilië, dat voornamelijk rijst importeert en mechanische en elektrische machines, vlees, schoenen, keramiek, voedselbereidingen exporteert naar Suriname.

Nieuwe ambassadeur

José Raphael Lopes Mendes de Azeredo werd geboren in Rio de Janeiro en is 52 jaar oud. Hij heeft een diploma Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Brasilia (UnB) en startte in 1991 zijn diplomatieke carrière. Hij werkte als vertegenwoordiger van Brazilië in Buenos Aires (Argentinië), de Verenigde Naties (VN) en Lissabon (2016). Sinds 2019 is hij minister-adviseur bij de ambassade in Ottawa (Canada).

Comentar

Comentar