De Braziliaanse ambassade heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Justitie en Politie en het ministerie van Volksgezondheid een 3- daags werkbezoek gebracht aan Albina. Dit bezoek had onder andere als doel de werk – en verblijfspapieren van de brazilianen aldaar te helpen legaliseren.

PUBLICIDADE

Laudemar Aguiar, ambassadeur van Brazilië in Suriname, zegt aan LPM news dat hij met een delegatie van de Braziliaanse ambassade tesamen met leden van de ministeries van Buza, Juspol en Volksgezondheid vanaf maandag 18 maart vertrokken was naar Albina. Aguiar zegt dat het gebruikelijk is dat de ambassade de Brazilianen in de verre gebieden opzoekt en helpt met alle officiele stukken die gemaakt moeten worden zoals hun paspoort, werk-en verblijfsvergunning etc.

Dit bezoek is de eerste voor het jaar 2019. Afgelopen jaar waren er 3 bezoeken gebracht naar het binnenland. Aguiar zegt dat er voor Albina gekozen is omdat er veel Brazilianen daar langs de kust van de Marowijne rivier op goudconcessies werken en wonen. Deze mensen zijn niet instaat iedere keer naar de stad te kunnen komen om hun belangrijke documenten inorde te maken. De ambassade komt ze dan tegemoet door dit werkbezoek in samenwerking met de desbetreffende instanties.

Het ministerie van Justitie en Politie is er bij gehaald omdat zij dan de nodige informatie kunnen verschaffen aan de mensen wat betreft de legalisatie van hun vergunning en verblijf.

Het ministerie van Volksgezondheid die geeft op het gebied van gezondheid informatie. Er worden korte preventie en awareness programmas gepresenteerd aan de bewoners over onder andere HIV/AIDS, Dengue en Malaria.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken die geeft informatie en helpt bij de invulling van de aanvraag formulieren voor het naturaliseren. Vaak willen er Brazilianen zich laten naturaliseren maar weten niet welke stappen te ondernemen.

De ambassadeur zegt dat dit werkbezoek in het verleden vaker gedaan werd maar vanwege financiële tekorten is het een hele tijd niet gebeurd. Pas vorig jaar is men weer gestard ermee.

In de week van 8 april zullen de diplomaten weer richting Albina gaan met de nodige papieren die door de bewoners waren aangevraagd.