spot_img
spot_img

Bewoners Cabendadorp geven toestemming voor exploitatie van rondhout

Atualizado há

- Publicidade -

De bewoners van Cabendadorp hebben een samenwerkingsovereenkomst met  de ondernemer Liu Aitong getekend rond de exploitatie van rondhout. De ondertekening vond op 14 juni plaats onder auspiciën van het directoraat van Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI). Met deze handeling  nemen de bewoners van Cabendadorp hun eigen ontwikkeling ter hand.

Cabendadorp heeft een gemeenschapsbos groot 4375 hectare. Aitong heeft reeds geïnvesteerd in het dorp, door een deel van de retributie schuld van het dorp te betalen bij Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).  In de overeenkomst is opgenomen dat de ondernemer een bedrag van USD 10.000 zal storten welke als boost moet dienen voor de ontwikkeling van Cabendadorp. De achterstallige retributie welke bedroeg SRD 17.663, 87 en de SRD 25.000 zullen afgetrokken worden van de USD 10.000, welke is overeengekomen met partijen. De ondernemer mag gelijk na de ondertekening van start gaan met zijn onderneming.

Bij de diverse consultation meetings met de gemeenschap werd deze overeenkomst met het traditioneel gezag doorgenomen en uiteindelijk met algemene stemmen aangenomen. Op de dag van de ondertekening hebben het traditioneel gezag, de dorpsoudsten en de ondernemer getekend. Ook de districtscommissaris van Para, Armand Jurel, heeft op een later tijdstip zijn handtekening geplaatst onder het document.

- Publicidade -

Steven Vroom, onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen, licht toe dat er op een van de bijeenkomsten een uiteenzetting is gegeven over bemensing en de doelen van het directoraat DDOI. Ook heeft hij de procedures en regels met betrekking tot de commerciële houtwinning in de gemeenschapsbossen uitgelegd. Vervolgens werden alle aanwezige dorpelingen alsook het traditioneel gezag gevraagd of er bezwaar tegen was dat de ondernemer Aitong aan commerciële houtwinning doet in het gemeenschapsbos terreinnummer 203 van het dorp. De gemeenschap gaf unaniem aan geen bezwaar te hebben. Aitong heeft ook aangegeven graat te willen werken in het gemeenschapsbos van Cabendadorp en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze gemeenschap.

Foto: RO

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: