spot_img
spot_img

‘Back Track’ voornaamste barrière voor handel Suriname en Guyana

Atualizado há

Een van de voornaamste barrières in de handel en veiligheid tussen Suriname en Guyana, is de ‘back track’. Ofschoon er een gedoogbeleid gevoerd wordt, is er weinig tot geen controle op deze route over de Corantijnrivier. Naar zeggen van Glenn Kartopawiro van de Douanerecherche is deze route illegaal en voorlopig zal het zo blijven.

 

Een handelsmissie vertrekt op vrijdag 16 januari naar Guyana. De problemen die ondernemers uit beide landen ondervinden, zullen geïdentificeerd worden en samen met beide overheden zal naar oplossingen worden gezocht. Tijdens een in de Kamer van Koophandel & Fabrieken gehouden persconferentie, werd lang stil gestaan bij de ‘back track’ problemen, die naar zeggen van KKF- ondervoorzitter Anil Padarath, opgelost moeten worden.

 

Volgens Kartopawiro verkiezen zowel Surinamers als Guyanezen voor de illegale route boven de officiële controlepost. De oversteek met de veerboot wordt als tijdrovend ervaren. De ‘back track’ staat bekend om de illegale handel in goederen. Tevens is het een vluchtroute van criminelen. Noch Guyana noch Suriname heeft er ooit werk van gemaakt om de verkorte route over de grensrivier te sluiten of in de legale sfeer te brengen.

 

De legale handel tussen Suriname en Guyana vindt voornamelijk plaats via de haven van Nickerie en de officiële veerverbinding te Southdrain. “Dat zijn ook de standplaatsen van de douane”, gaf Kartopawiro aan. “Het is op deze plaatsen dat de controle op het vervoer van personen en goederen plaatsvindt. De overheid voert een beleid uit waarbij het controlegebied tot een bepaalde proportie is gebracht. Alles daarbuiten is illegaal. Anders zouden we overal moeten zijn, de grens is zo groot, het is moeilijk om overal douaneposten op te gaan zetten. Ik denk dus dat het heel wat voeten in de aarde gaat kosten om deze route een formele status te geven”, besluit de douanier.

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App