The co-presidenten Stuart Getrouw, van het ministerie van Justitie en Politie en Stefan Mera, ambassadeur van Roemenië, hebben op 20 juni tijdens de 21st EU-CELAC High Level Meeting on Coordination and Cooperation Mechanisms on drugs het belang van de vergadering benadrukt en wat verwacht wordt. Tijdens de conferentie wordt er gesproken over de bestrijding van grensoverschrijdende drugshandel en daaraan gerelateerde criminele activiteiten.

In de hoedanigheid van voorzitter van de ministeriële bijeenkomst van de Europese Unie en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (EU-Celac) heeft Suriname de conferentie georganiseerd. Het streven is om te komen tot effectieve bestrijdingsmethoden voor drugsgerelateerde en grensoverschrijdende criminele activiteiten. De conferentie moet resulteren in het aanscherpen van het nationaal beleid voor drugsbestrijding en samenwerking met Latijns-Amerika en de Caribische regio.

Eu-, Latijns-Amerika en caraïbische landen  participeren aan de conferentie. Het gaat dan om landen als Brazilië, Chili, Paraguay, Colombia, Perú, México, Honduras, Belgie, Venezuela, Bolivia, Spanje, Uruguay, Jamaica, Chile, Nederland, Cuba en anderen.

EU-CELAC is één der oudste mechanismen voor politieke samenwerking in bi-regionaal verband. Middels dit mechanisme wordt tevens de bi-regionale relatie tussen de Europese Unie, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied onderhouden, waarbij de focus voornamelijk gericht is op de gemeenschappelijke en integrale aanpak en indamming van de toenemende drugscriminaliteit.

Foto: LPM

Comentar

Comentar