16 personen die zich voordeden als de leiders van de groep Cubanen die bivakkeerden te South Drain zijn opgepakt door de politie. Dit wordt tegenover het dagblad de Ware Tijd bevestigd door Ana Ferrier van de organisatie Sunoticia en kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). De opgepakte personen worden voorgeleid. Volgens Ferrier zijn ze voorlopig voor dertig dagen vastgezet.

Volgens Ferrier zijn niet alle opgepakte personen leiders onder de Cubanen. Er zouden ook onschuldige mannen zijn opgepakt. Over de behandeling van de vreemdelingen in totaliteit zegt ze dat het NCCR heeft gehandeld hoe het hoort. “Maar de geluiden zijn niet allemaal even hoopgevend. Ik hoorde dat de mensen goed zijn behandeld in de kazerne, maar dat ze tijdens hun verblijf te South Drain wel erg bang waren. Ze vonden de situatie erg”, zegt Ferrier tegenover de krant.

Publicidade

De Vreemdelingendienst heeft samen met het NCCR en het ministerie van Defensie een groot deel van de mensen getransporteerd en ondergebracht op het militaire emplacement te Bosbivak, Zanderij. De rest keerde op eigen gelegenheid terug. Te Zanderij werd de registratie die in Nickerie was begonnen voortgezet en afgerond, waarna de mensen mochten terugkeren in de samenleving. “Het gaat om mensen die al in Suriname verbleven en een verblijfplaats hadden”, verduidelijkt Slijngard. In samenspraak met de politie moeten zij zich op gezette tijden melden, zodat er controle is op hen.

Honderden Cubanen bivakkeerden een maand geleden te South Drain omdat ze wilden oversteken naar Guyana. De caravaan aan Cubanen zou richting de Verenigde Staten gaan omdat de Cubanen daar een beter bestaan willen hebben. Ze gaven toen aan dat ze het niet meer zagen zitten in Suriname en niet terug wilden gaan naar Cuba.

Comentar

Comentar